Ma uit la aceasta incercare impiedicata a partidelor din opozitie de a incropi o alianta sanatoasa si, inevitabil, nu pot sa nu ma gandesc la cei doi oameni responsabili de savarsirea “minunii”… Nu-i niciun secret ca Victor Ponta nu-mi inspira inca prea multa incredere, ca ma deranjeaza lipsa de implicare a lui Crin Antonescu sau ca il consider pe Traian Basescu primul responsabil pentru ceea ce traim azi.


Recunosc, de asemenea, ca sunt printre cei care vad rostul unei aliante PNL – PSD si printre ultimii care inteleg demersul liberalilor de a forma , in prealabil, o alianta cu PC. Sigur, e foarte posibil sa imi scape mie anumite subtilitati, insa tot ce s-a reusit cu asta a fost sa dea apa la moara micilor latrai de curte, si pe buna dreptate; pentru ca PNL nici nu castiga, nici nu pierde nimic din aceasta incuscreala. Poate ca va capata un pic mai multa autoritate in negocierile cu PSD, poate…, dar pe de alta parte, va pierde la nivel de imagine si perceptie publica. Mi s-ar fi parut mai inteligent din partea lor daca nu ar fi dat ocazia acestei discutii, fix inaintea inceperii unei colaborari serioase si de anvergura cu PSD, care se anunta si ea destul de complicata, in ciuda optimismului afisat de catre cei doi presedinti.

Ca veni vorba de cei doi lideri, si de rezultatele sondajelor de opinie, principalul obiectiv, dupa ce alianta dintre liberali si social-democrati se va face – pentru ca e de asteptat ca se va face! – , ar trebui a fie acela de a conserva si consolida procentele pe care stau in acest moment! Asta va fi marea miza, pentru ca, sa fim seriosi, cine isi imagineaza ca odata facuta alianta, aceasta se va lafai la un 60% intentie de vot, e un naiv. Asadar, mentinerea acestei cote, care nu trebuie sa scada sub nicio forma sub 48%, va cere munca si experienta, unitate si coordonare, abilitate si disciplina.

Atat Ponta, cat si Antonescu, vor primii responsabili de felul in care vor actiona partidele lor; pentru ei, va fi un joc de totul sau nimic! Daca le iese, nu va fi o mare victorie, ci o izbanda normala; daca nu, va fi un insucces care va insemna sfarsitul carierei lor politice, dar, si mai grav, va fi in mare masura, si esecul nostru ca popor. E mult spus? Nu cred. Daca ne vom arata, inca o data, incapabili sa reactionam pe masura, cand suntem  constant umiliti, fara remuscari, de un pumn de oameni de mana a doua, inseamna ca nu e chiar nimic de capul nostru, ca nu am inteles nimic, ca meritam asta si chiar mai rau de atat.

Un alt aspect pe care cei doi trebuie sa il aiba in vedere este credibilitatea constructiei politice pe care o vor propune! Si aici este vorba de cel putin patru sau cinci directii: in primul rand trebuie sa fie credibili pentru ei insisi, in interiorul partidelor lor – apropo, pe priceputa doamna Saftoiu, as exclude-o fara sa clipesc din partid la urmatoarea iesire nervoasa; apoi, trebuie sa fie credibili, mai corect spus, sa aiba incredere unii in altii, orice mic derapaj putand fi fatal; abia in al treilea rand, trebuie sa fie credibili in ochii electoratului –  poate ce mai dificil lucru de facut, avand in vedere “distantele” dintre publicul fiecarui partid; apoi, mai trebuie sa fii credibil si in ochii adversarului, caci daca acesta te va simti slab, poti avea surprize de proportii; nu in ultimul rand, trebuie sa fii credibil in ochii partenerilor externi ai Romaniei si in ochii oamenilor capabili sa le asigure sustinerea materiala si logistica.

Sunt capabili Antonescu si Ponta de asta? Deocamdata nu stiu, dar face bine sa fie! Atata vreme cat ii vad straduindu-se in acest sens, personal, in ciuda defectelor fiecaruia, nu am inca motive sa cred ca nu vor reusi. Totul este sa nu se grabeasca si sa nu caute lovitura decisiva prea rapid, pentru ca nu asta e solutia.

Nu mai e loc pentru frenezie si incercari, ci pentru rabdare, echilibru si actiune ferma la momentul favorabil. Pentru ca cele doua partide, au mai avut un moment favorabil, pe care nu au stiut sa il speculeze si l-au ratat “glorios” in iarna lui 2009! Imi place sa cred ca am invatat ce era de invatat si ca, de data asta, vom fi mai priceputi, si ei, si noi.

P.S. Daca Miruna Munteanu are dreptate aici, iar Crin Antonescu vorbeste serios aici, ma tem ca cele doua partide si-au fixat obiective gresite si ca se irosesc in lupte inutile; Romania trebuie si poate fi guvernata fara UDMR, si nu acum, ci dupa alegerile parlametare din 2012!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.