aparentele insealaE plin online-ul de „profesorasi” superiori -acesti mititei in sange, cu mustar- si de „atotstiutoare” ingamfate -aceste irezistibile shaorma cu de toate-, care nu iau lectii despre nimic, de la nimeni, dar dau lectii, cu voluptate, despre orice, tuturor. Macar de-ar avea calitatile, vocatia si autoritatea morala necesare; macar de-ar avea si ceva mai mult bun-simt, ca tupeul si judecata stramba nu le lipsesc din portofoliu, ba dimpotriva.

Ma uit la oameni in toata firea, prezenti pe Facebook, cum se baga in seama si cum se gudura naiv pe la picioarele unora care, in sinea lor, ii dispretuiesc sincer, ii jignesc sau ii discrediteaza fara sa ezite, imaginandu-se niste olimpieni prepotenti. 

Aparente. Prea multi oameni poarta masti; cei mai inteligenti se costumeaza credibil si sunt cei mai periculosi, pentru ca sunt mai dificil de identificat de catre cei care urmeaza sa joace perfect si fara voia lor, rolul victimei. Odata camuflati, ei ii domina pe ceilalti si ii manipuleaza cu usurinta, avand abilitatea de a dirija fara scrupule, in interesul propriu, informatii si conjuncturi, speculand nesiguranta, ignoranta, emotia sau orice alta slabiciune a celor din jur.

Asa ca, nu mai confundati personalitatile puternice, aparent bine intentionate, intransigente doar cu cine trebuie, chiar pisicoase la nevoie, cu un om fara caracter, care judeca cu dubla masura, nociv, care cauta sa-si afiseze autoritatea retrograda sau sa subjuge, in numele conservarii unei imagini publice false, dar convenabile. Acestor oameni nu le pasa de voi, nu va mai faceti iluzii, ci doar se inconjoara de persoane de care se folosesc, direct sau indirect. In ochii lor, ceilalti sunt niste bieti nimeni; in mainile lor, niste marionete.

Ar fi buna o demascare a acestor oameni, unul cate unul; ar mai curata piata de gunoaie parfumate. Trebuie sa invatam sa-i descoperim pe oameni, asa cum sunt de fapt, nu cum ar vrea ei sa ii vedem. Si, odata descoperiti, sa avem curajul de a-i trata pe fiecare asa cum merita.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

4 thoughts on “Aparențele”

  1. Bine conturat.
    Ar fi o minune sa se reuseasca demascarea. Problema e, cum ziceai si tu, ca se ascund suficient de bine, si de credibil.
    Eh, principiul ala cu „cine s-a fript cu ciorba sufla si-n iaurt”, cred ca e bun, pana cad mastile.

Leave a Reply!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.