Romania este o tara plina de campioni mondiali si olimpici la proba de aruncare a pisicii moarte in gradina vecinului. Rezultatele proaste de la examenele din vara asta nu sunt exclusiv vina sistemului de invatamant, care sigur ca e o catastrofa, ci a tuturor celor implicati; in ce masura este responsabilitatea fiecaruia, e greu de spus, cata vreme nimeni nu a masurat, ci doar ne dam cu parerea, pe baza experientelor personale.

Nu se poate sa afirmam ca elevii nu sunt de vina, ca profesorii nu sunt de vina, ca parintii nu sunt de vina. Bineinteles ca sunt cu totii (ramane sa stabilim, in cazul fiecaruia, in ce proportii), iar eu nu inteleg de ce ne ferim sa ne asumam aceste lucruri.

Avem curajul sa spunem lucrurilor pe nume, sa recunoastem ca nici noi nu suntem “minunatii minunatilor”, sau punem batista pe tambal, si vedem numai ceea ce ne convine, asa cum facem de ani de zile, fie din trufie, fie din comoditate, fie din Dumnezeu mai stie ce alte motive ne gasim fiecare?

Incapacitatea sau lipsa de vointa, atunci cand vine vorba sa punem degetul pe rana care doare, sunt metehne vechi; suntem dispusi oare sa scapam de ele sau ne e mai simplu sa vedem la infinit paiul din ochii altora? Daca ascundem gunoiul sub pres, nu inseamna ca am facut curat. Iar mie mi se pare ca asta facem in privinta educatiei.

Vom ajunge in situatia absurda ca acesti copii, (cei mai multi dintre ei slabi, altii doar slab pregatiti), sa nu mai fie capabili de nimic, odata scosi din mediul lor caldut si fara ajutorul tehnologiei; sa nu cunoasca, sa nu se priceapa, sa nu poata nimic prin fortele proprii; vor fi generatii intregi de persoane care la cea mai mica incercare vor claca, iar scuza lor va fi “e vina sistemului”; nu, prieteni, nu e doar asta, e si a voastra, a fiecaruia, pentru ca ati refuzat sa vedeti cine sunteti, de fapt, cu adevarat.

Dar, cine-s eu sa va spun toate astea?… Nu ma luati in seama, cu siguranta bat campii… Nu ma pricep… 🙂

P.S. Si sa nu uitam, sistemele le construiesc oamenii.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.