

Cronici despre triumful Simonei Halep la #RG18 veti citi zilele astea peste tot; textul acesta nu isi propune sa se adauge multimii care inalta ode azi, dupa ce a injurat ieri, pentru a o minimaliza maine; eu am scris prin 2015 ca acest lucru se va intampla, ca ea va castiga GS-uri, cand prea putini credeau; nu stiam, dar simteam; tot asa cum azi nu simt nevoia unui spectacol extatic, ci a unui bravo curat; am vazut, timp de doua saptamani, o fata linistita, increzatoare, concentrata, matura, experimentata, zambitoare, curajoasa, dezinvolta; si o jucatoare de tenis care a invatat cum sa castige finale mari, in sfarsit; a invins trei castigatoare de GS, pentru primul ei trofeu la Paris; iar aceasta este o victorie pentru care as deschide balconul de la Universitate, pentru care ar fi potrivit un discurs simpatic al ei, in fata fanilor, pentru care niste aplauze indelungi, zgomotoase sunt exact ceea ce trebuie.
Si iata ca se poate scrie si astfel despre aceasta fata din Romania si performantele ei pe marile arene de tenis ale lumii. Asadar, ce-a citit Simona Halep de-a ajuns in interval de 10 ani, sa castige RG, atat la junioare cat si la senioare? Nu stim exact, dar ne putem imagina, putem vorbi serios si putem glumi; de ce toate astea? Pentru ca s-ar putea sa fie un strop de adevar in fiecare titlu si pentru ca fiecare titlu s-ar putea sa inspire si sa trezeasca pasiuni printre cei mici care o vad jucand, printre cei carora ce place sa citeasca, printre cei care vor sa fie mai buni maine, decat au fost azi, pentru cei care au rabdare, care nu renunta, care se bat pana la capat, care nu se tem sa lupte, care isi asuma destinul.
Hai sa vedem!
- Coaching pentru performanta – formare personala, performata si scop
- The tipping point – Cum lucruri mici pot provoca schimbari de proportii
- Design Your Self – Regandeste modul in care traiesti, iubesti, muncesti si te joci
- Exceptionalii – povestea succesului
- Blink – decizii bune in 2 secunde
- O autobiografie – Andre Agassi
- Da lovitura – de ce acum este momentul sa faci bani din pasiunea ta
- Gandire rapida, gandire lenta – sistemele care conduc modul nostru de a gandi: 1 – rapid, intuitiv, emotional; 2 – lent, deliberativ, logic
- Rafa – povestea mea
- In mintea unui campion. Pete Sampras – invataturile unei vieti petrecute in tenis
- Castiga urat – razboiul mental in tenis
- David si Goliat – outsideri, inadaptati si arta luptei cu gigantii
- Roger Federer – in cautarea perfectiunii
- Serena Williams – pe linie
- Focus – priveste lumea altfel pentru a avea succes si influenta
- In culisele tenisului – povesti inedite despre jucatorii de top din circuitul ATP
- Nick Bollettieri – changing the game
- Steffi – putere publica, durere personala
- Monica Seles – cum am castigat lupta; cu corpul meu, cu mintea mea, cu mine insami
- Drumul tau catre succes – 12 pasi pentru a ajunge la viata pe care o visezi
- Deep work – concentrarea ca superputere intr-o lume a perturbarilor
- Prezenta – gaseste-ti echilibrul intre corp si minte in fata marilor provocari
- Puterea obisnuintei – de ce facem ceea ce facem
- Cum sa ai o zi buna – Profita de puterea stiintelor comportamentale pentru a-ti transforma viata profesionala
- Curaj cat trebuie – instructiuni pentru suflet
- Grit – puterea pasiunii si a perseverentei
- Peak – secretele performantei de top si noua stiinta a expertizei
- Shoe Dog – memoriile creatorului Nike
- Corzi intinse – Borg, McEnroe si povestea nespusa a celei mai aprige rivalitati din tenis
- Influenta invizibila – fortele ascunse care modeleaza comportamentul
- Ecuatia fericirii – nu-ti dori nimic + fa orice = ai totul
- Sparge tiparele – Cand ai facut ultima data ceva pentru prima data?
- Coach-ul – Patrick Mouratoglou
- Rod Laver – singurul jucator care a castigat de doua ori marele slem complet
- Designing Your Life – Cum sa-ti construiesti o viata buna, de care sa te bucuri din plin
- De neoprit. Maria Sharapova – viata mea de pana acum
- Justine Henin: game set si sfarsit de cariera
- Cacaturi spuse de tata – delirant de amuzanta
- Hopul – cand sa renunti si cand sa perseverezi
- Cei mai buni – Cum sa atingi perfectiunea in sport
Au iesit 40 de titluri; sunt tot atatia ani de la precedentul succes romanesc pe tabloul feminin la Roland Garros; iata inca un motiv pentru care Simona Halep e o sportiva atat de mare, pentru ca ni se intampla cam de doua ori in viata sa avem sansa unei astfel de campioane.
Ne-am distrat destul, hai sa spunem ca si daca n-a citit niciun titlu din cele de mai sus, desi sansele sa nu o fi facut sunt destul de mici, prin ceea ce a facut in totii anii pana azi inclusiv, arata ca toate acele carti sunt cumva deja in mintea ei; nu neaparat din scorta in scoarta, asta-i indeletnicirea mediocrilor si nici nu ar fi nevoie, ci frazele esentiale.
Acum, sa ma scuze cei de la editura Publica, ca poate aveau si ei ideea unui astfel de text si probabil le-ar fi iesit chiar mai bine, decat mi-a iesit mie; dar, data viitoare, sa se miste si ei o lecuta mai rapid. 😉 Sa spun drept, in locul lor, incepand de azi, as face tot ce depinde de mine, ca editura, sa public prima carte cu si despre Simona Halep. Ar fi o initiativa si o investitie de mare impact, care ar merita orice efort; habar n-am daca se va intampla sau nu, dar mi se pare o idee pe marginea careia ar trebui sa se insiste mult. Personal, sunt unul dintre cei care se vede citind, peste timp, memoriile acestei fete, am spus-o prima data in urma cu trei ani, o mai spun o data aici. Sa vedem cand se va concretiza, sunt curios; intr-o zi, cineva ar trebui sa isi asume un asemenea demers, cu tot ce presupune el; pentru ca aceasta tara naste si creste inca prea putini oameni (raportat la potentialul ei), capabili de performanta inalta la nivel planetar.
Revenind la Simona Halep, pentru ca aceasta este cu adevarat, marea zi a carierei ei de pana acum, se cuvine sa spun ca azi, probabil, ea este acea jucatoare profesionista, care a vrut tot timpul sa fie; tenisul ei din 2018, este altceva decat a fost si este infinit mai usor si mai placut de privit. Acesta este castigul tribunei, castigul sportivei este ca a atins, in ritmul pe care i l-a permis corpul si mintea ei, un nivel competitiv, de la care se poate urca si mai mult, cu adaugari tehnice complementare jocului sau si mici ajustari de finete. Pentru ca tot timpul trebuie adus ceva in plus si pentru ca va fi nevoie de asta, pentru a castiga urmatoarele turnee de GS.
Comments
Powered by Facebook Comments