Vedeti dumneavostra, astia ca ne conduc pe noi sunt niste mizerabili, dar nici noi asa ca natie nu ne simtim prea bine, din foarte multe puncte de vedere. E ceva in neregula cu majoritatea oamenilor, fie cu felul in are gandesc, fie in modul cum inteleg sa se raporteze la evenimentele importante care se succed rapid, in timp ce viata trece pe langa ei.


Nu as fi vrut sa scriu nimic despre tragedia uluitoare si rusinoasa de la maternitatea Giulesti, asa cum m-am ferit, pe cat posibil, sa ma refer direct la disparitia Madalinei Manole. Nu m-am uitat atunci nici macar o secunda la circul televizat  prilejui de evenimentul in cauza, nu m-am uitat nici acum, mai mult de 10, maxim 20 de secunde.

Am aflat insa de la terti despre spatiul de emisie care a fost acordat de fiecare data, expunerii pe ecran, in ziar, sau in online, a dramelor traite de niste oameni: moartea, fie in starea ei oarecum misterios-tabloida, fie in stare ei violenta si degradanta pentru conditia umana, a fost exploatata la maxim de media, fara nicio tresarire. Si ghiciti de ce… Ei bine da, pentru ca moartea face audienta, vinde tirajul, aduce trafic… Asta e unica scuza a celor care o pun in vitrina cu atata obstinatie in ultima vreme… Ei sunt primii responsabili pentru asta, pentru ca nu mai stiu cum sa faca presa sanatoasa, dar noi…, o parte din noi mai precis, suntem si noi in culpa, pentru ca ne hranim pe furis cu macabrul care ne este servit.

Nu spun ca stirile nu trebuie date, ca nu trebuie sa li se acorde un spatiu direct proportional cu gravitatea lor, ca nu sunt necesare dezbateri care sa produca solutii pentru rezolvarea unor probleme sau pentru prevenirea altora care deriva din acestea, dar parca de ce le mai multe ori,  jurnalistii, in special cei de pe sticla, intrec masura. Circul mediatic de amploare, din care decenta si profesionalimsul lipsesc cu desavarsire, ma scarbeste !

Presa isi plange soarta pe la colturi, dar nu se uita decat foarte rar in oglinda, sa-si vada neajunsurile care tin strict de meserie si un pic si de umanismul pe care de cele mai multe ori il arunca la cos… ( unde umanismul este ansamblul ideilor și concepțiilor care exprimă aprecierea demnității și libertății omului, grija față de om și de valorile materiale și spirituale ale existenței sale, caracterizat prin cerința dezvoltării continue și multilaterale a personalității umane.)

Mi se pare ca mass- media ar trebui sa-si regandeasca radical pozitia fata de astfel de evenimente, fata de felul in care le trateaza si le aduce in atentia marelui public. Nu se poate sa tratezi atat de mercantil, de pompieristic, de superficial, de glamour, atat de manelistic pana la urma, niste intamplari atat de dureroase si definitive pentru oameni. Moartea care ne inunda ecranele de zi pana seara, singurul lucru ireversibil pana la urma si de care nimeni nu scapa in definitv, nu trebuie transformata intr-un spectacol, nu are ce sa caute din abundenta, fara nicio noima, in spatiul public. E un lucru intim, pe care oamenii il traiesc fiecare in felul lor, nu este un eveniment din care media sa traiasca zile in sir, sub pretextul ca asta-i ce se cere-n piata !

NU domnilor ! A face business cu moartea, in contextul in care nu esti patron de cimitir, la crematoriu sau la pompe funebre, ci un jurnalist care se vrea om  si se vrea respectat de catre publicul sau, este o rusine. Invatati cand sa va opriti din mediatizarea in exces a tragediilor oamenilor ( fie ele inundatii, decese, omoruri, violuri etc. ) , pentru ca in clipa in care depasiti o anumita limita a saturatiei si a bunului simt, nu mai faceti  niciun serviciu cauzei acestora, ci dimpotriva.

Iar aceia dintre noi, care nu se mai satura de urmarit nenorociri de dimineata pana seara – , poate gasesc ca ar fi mai normal sa schimbe canalul, ori de cate ori simt stirea cu privire la o tragedie si-a epizat potentialul si a fost transformata de ziarist intr-o telenovela dezgustatoare, lipsita de noima.

P.S. Celor care vor spune ca sunt idealist, le spun doar atat… Think again !

Oare cum ar arata emisiunile tv din Romania, daca am avea seismele Japoniei, incidentele Orientului Mijlociu, tornadele Americii, foametea, bolile si infractionalitatea unor state africane ?!… Ce de Breaking News si editi speciale ar mai fi si cata adrenalina la plasma !… Quintale, tone de adrenalina si senzational !…

Update: Ca de obicei, Boc da cu mamalinga-n lapte… N-ar fi fost mai sanatos ca guvernul sa previna astfel de nenorociri, decat sa despagubeasca familiile afectate de tragedia petrecuta intr-o institutie, de care este responsabil Ministerul Sanatatii ?…

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

6 thoughts on “Ce ne mai place să ne îmbuibăm cu nenorociri, dezastre şi scandaluri…”

  1. Da, important e nu doar ce scrii, ci si modul in care scrii despre asa ceva.

  2. aceeasi lehamite simt si eu cand deschid TV -ul. De multa vreme iau informatia pura de pe site-urile interne si internationale. Am nevoie de stirea calda, clara, exprimata cu decenta si profesionalism . De ce ne ne risipim timpul si energia in balacareala, chiar nu avem altceva de facut?

  3. Salut, evit virgulele dar incer o idee 😉 . Nu e sustenabila speranta de a spala media inaintea statului si a societatii civile, pentru ca media este un produs al lor . Adica ei joaca dupa regulile jocului, iar din pacate acestea sunt in acest moment cam cum le redau ei.
    Regulile au litera si spirit, urmaresc niste principii. Va las sa ghiciti cine-i de vina pentru lipsa oricaror principii din societatea noastra, sau oricum existenta unora deosebit de flexibile. Omul la care ma gandesc a diluat prin exemplul personal si putinul respect pe care romanii il mai aveau pt autoritate si pentru un bun simt al ordinii.
    Ce e de facut ? Sa nu ne resemnam cred eu, iar un blog ca al tau e un bun inceput. Voi tine aproape. Pa!

Leave a Reply!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.