Ieri pe Hotnews s-a produs evenimentul saptamanii in online-ul romanesc…, adica a vorbit Cristian Tudor Popescu despre „te miri ce” , dar mai ales despre presa ! Nu mai putin de 48 de intrebari a suportat CTP-ul, iar asta nu-i decat inceputul, pentru ca urmeaza se pare si o a doua transa duminica!…

Mi-a atras atentia intrebarea nr. 5 : Bogdan Teodorescu vorbea recent despre necesitatea unei „rezistente” a individului care sa convearga intr-o rezistenta colectiva in fata actualei manelizari a vietii sociale din Romania. Credeti ca presa, ca parte a societatii civile, va putea manifesta o asemenea rezistenta in conditiile date sau va continua in linia ieftina pentru a mentine tirajul? Care pericol vi se pare mai mare? Disparitia sau subjugarea?

Cristian Tudor Popescu

Presa este o afacere. Nu este Academia Romana, nu este o scoala, nu este o organizatie non-profit. Prin presa nu se pot implementa programe estetice sau educative. Fireste, totul depinde de optiunea fiecarui mediu care poate sa elimine componenta manelista sau, dimpotriva, s-o exacerbeze pentru profit. Subjugarea este un pericol mai mare, pentru ca un mediu mort nu mai infecteaza pe nimeni.

Apoi intrebarea nr. 40 Dl. Popescu, mai are presa o dimensiune educativa, sau, ca orice organism capitalist, se poate gandi doar la profit? Multumesc!

Cristian Tudor Popescu

Presa poate avea o dimensiune educativa, dar nu poate fi obligata sa o aiba.

Acuma, sa ma lamureasca si pe mine cineva, se poate face educatie prin intermediul presei, sau nu se poate face ? Ca odata-mi spune ca nu se pot implementa programe educative, altadata ca poate avea o dimensiune educativa…

Eu zic ca se poate, dar nu se vrea ! Se pare ca ar fi prea scump… (Foarte bine atunci, dar sa nu mai aud ca au fost prea multi care au votat cu Basescu !!!…)

Altfel, m-am bucurat sa aflu ca „De asemenea, m-au dezamagit modelul moral preferat de dl Antonescu, adica actorul si cantaretul Tudor Chirila, precum si afirmatia domniei sale ca l-ar vota in turul al II-lea si pe Gigi Becali su CV Tudor daca adversarul lor ar fi Traian Basescu.” Imi pare rau sa o spun, dar ii inteleg perfect dezamagirea.

Ceea ce mi s-a parut oarecum amuzant, este faptul ca a fost nevoit sa raspunda la cel putin 4 intrebari care faceau referire la Mircea Badea, cel caruia ii interzisese sa mai vorbeasca despre persoana sa… Ce ironie, as spune eu ( un pic rautacios…) Am retinut insa o nuanta care mi s-a parut interesanta…

„Acum un an declarati ca sunteti „ultimul bastion în calea asediului lui Mircea Badea”. Faptul ca in anumite sondaje este pe locul intai spune ceva despre presa prezenta? Mie imi sunteti simpatici amandoi si complementari uneori 🙂 ”

Cristian Tudor Popescu

Mircea Badea nu este ziarist. El insusi afirma in mod repetat acest lucru. Problema este a publicului care a pierdut din vedere ceea ce inseamna jurnalism. Si pentru asta sunt de vina si jurnalistii.

„Cum va explicati faptul ca Mircea Badea a fost ales cel mai bun jurnalist din Romania, la Gala de la Realitatea TV?”

Cristian Tudor Popescu

Pentru ca in Romania nu se mai intelege exact ce e acela un jurnalist. Si nu e vina lui Mircea Badea.

Foaaarte tare !… 😀

Si mai e ceva…, dupa Radu Herjeu acum cateva zile pe Facebook, CTP-ul este al doilea pe care-l aud spunand:  „Un jurnalist trebuie sa aiba studii superioare, dar nu neaparat facultatea de jurnalism. Poate e chiar mai bine sa nu o aiba.”

Aaa, mai era asta: „Aud frecvent din partea unor jurnalişti cu reputaţie că studenţii la jurnalism sunt slabi, că viitorul jurnalismului nu este asigurat din acest punct de vedere etc. Ce face jurnalistul CTP pentru viitorii jurnalişti şi ce vină au jurnaliştii pentru lipsa noilor talente sau chiar a lipsei inovării în aceasta profesie?”

Cristian Tudor Popescu

Pentru viitorii jurnalisti fac in continuare aceasta meserie. Nu tin predici, cred in exemplul viu.

Ei bine, macar cu aceasta ocazie am aflat de ce nu s-a lasat inca CTP-ul de meseria de ziarist… Mai bine, as spune eu, altfel ar fi avut indeajuns de mult timp liber sa comenteze meciuri de tenis la Sport Ro… Nu ca ar fi ceva rau in asta, dar n-as vrea sa-l mai aud propovaduind inca o data decesul sportiv al lui Federer si suprematia lui Nadal, ca zau, ar fi deja prea mult pentru un fin cunoscator ca domnia sa.

Altfel, C.T. Popescu e unul dintre inginerii care scriu bine ! 🙂

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

2 thoughts on “CTP-ul, Badea, presa şi educaţia”

  1. mie imi plac si Chirila si Badea si CTP(ordinea e cea in care am scris) si chiar dc sunt de acord ca Tudor Chirila n-ar trebui sa fie modelul unui viitor presedinte al Romaniei, e totusi de apreciat fata de raspunsurile celorlalti candidati. Pana la urma Chirila incearca sa dea un explemplu bun adolescentililor si nimeni altul n-o mai face(din cate stiu eu)

  2. La mine ordinea e alta, dar si mie imi plac cei trei ! Dar la fel de mult imi si displac in anumite momente…

Leave a Reply!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.