degradareSe produce, pe nesimtite, inecul ratiunii, al emotiei curate, al bunei-cuviinte si al profesionalismului, in cazanul cu laturi al primitivismului indaratnic.

E un proces accelerat de stricare, de deteriorare continua, care anunta ruina in formele ei cele mai diverse si mai dureroase pentru o societate, si asa aflata intr-un teritoriu al nimanui. 

Vicierea s-a produs demult la nivel moral, declinul este evident de zeci de ani si nimeni nu a fost dispus sa miste un deget impotriva-i; coruperea si pervertirea duc „cu succes” catre degenerarea unui numar infricosator de insi carora li se dau multe sanse de a reusi, dar si mai multe de a esua zgomotos.

Prostirea si prosteala lucreaza bine impreuna, prea bine, as spune; alterarea calitatii vietii cotidiene se resimte dureros, decaderea si depravarea, atat la propriu cat si la figurat, sunt fenomene care lasa urme tot mai apasate.

Mecanismele care ar trebui sa tina in picioare o societate sanatoase functioneaza poticnit, departe de normalitate; suntem neproductivi intr-o proportie care nu are cum sa nu-si arate efectele pe termen mediu, cand vom incepe sa resimtim consecintele tot mai des si mai pregnant, sa suferim.

Purtam hainele din ce in ce mai ponosite ale mentalitatilor retrograde si ale unui mod de a actiona care nu ne avantajeaza si astfel nu facem decat sa ne autopedepsim si sa ne furam sanse noua insine; ne pierdem din drepturi si din optiuni; ne schimbam in rau, adesea cautam raul si de indreptam spre el cu voluptatea pruncului care cauta sanul dezvelit al mamei sau cu cea a adolescentului care il vaneaza pe cel al iubitei.

Deschidem capitole noi in viata noastra fara a fi siguri de ceea ce intreprindem si fara a ne rezolva, in prealabil, restantele pe care le avem fata de cele deja existente; suntem in cautarea permanenta a sclipiciului, a subiectelor de barfa ieftina si a rezolvarilor facile, care de fapt nu prea exista sau, daca exista, nu sunt niciodata de preferat. Problemele care au un impact cu adevarat important in viata noastra sunt fie evitate, fie ignorate.

Construim, unii inconstient, altii al dracului de voit, o lume a onomatopeicului si a interjectiei, o lume „fast and furious”, careia nu-i pasa incotro se indreapta, cata vreme este tinuta ocupata ori i se induce senzatia ca este ocupata cu ceva important, care nu poate fi pierdut, nu suporta amanare si, una peste alta, „e o chestie foarte tare, frate, tot ceea ce se intampla, e cool!”.

E vremea holerei mintii si a dragostei tehnologice,  a spagii si a imposturii, a tupeului celor care se vor mai destepti, mai buni, mai frumosi si mai importanti decat sunt, a freneziei online si a manipularii executate cu nonsalanta, a sarlataniei si a oportunismului scabros, a indobitocirii si a lui „hai sictir, fa!”, a succesului rapid cladit pe nimic si a arogantelor desantate, a atitudinilor sfidatoare ale unor „nimeni intelectuali” care au facut bani din japca si invarteli dubioase, a indivizilor care se vand la propriu sau sufleteste, pentru a atinge  o secunda, cu varful degetelor, ceea ce cred ei ca este „dumnezeirea” capatata prin pozitionarea in capul mesei, de la masa smecherilor cu talent.

Din punct de vedere politic…, aceeasi baltire pesedista pe care o stiam, o zbatere penelista haotica, fripturismul antenisto-securist…, aaa, pardon, pecisto-uneperist, proverbiala invarteala udemerista, zvarcolirea dizgratioasa pedelista si mancatoria hulpava a grupurilor de interese care roiesc in jurul fiecarei vaci de muls; la astea, se adauga interesele deloc mici sau putine ale baietilor care chiar conteaza in marile jocuri geopolitice ale bataliei resurselor si influentelor economice.

Peste toate se aseaza abil stramosescu’ „lasa, ba, ca vedem noi cum o dam, cum o sucim, trebuie sa ne descurcam cumva, sa ne fie bine…”; pentru ca, desi nu ne placem s-o recunoastem, nu de putine ori, romanul e curva si-n gandire.

Asadar, facalet strain, ceaun tiganesc, mamaliga romaneasca.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.