Cititi cu atentie ceea ce urmeaza !

–         Domnule doctor…

–         Ce este?

–         Mai stai; stai! am sa te mai intreb. Stii, te-am mai intrebat o data si n-ai vrut. (…)

–         (…) Vedeti, eu sint om mare, imi dau seama; ce sa mai fac?… A! Au murit ei oameni!… nu ca mine! Ce, parca! Dar de ce sa nu fie asa? Eu v-am spus dumneavostra de atatea ori: domnule doctor, ce atata grija? Greu va e? Cand? Atunci, sa spuneti si gata, va sarut mana ca la un sfant.(…)

–         De aia te framanti tu atata? Dar e mai rau pentru tine, zise doctorul.

–         Ce! Ca am sa mai traiesc de doua ori atata? Eu stiu…

–         Pai atunci ce mai vrei?

–         Cand! Asta vreau, se ruga el bland, aproape lacrimand, ca vedeti… E greu sa-mi spuneti ? “Uite, ma, omule, in cutare timp, pregateste-te”, si gata! (…)

–         Sa vedem, Stancule, e toamna, ti se schimba sangele… Daca ai fi luat-o de la inceput… N-ai sa poti trece cu sangele schimbat.

–         Ce, n-am sa trec toamna? Intreba bolnavul incet si adanc.

–         Asa se intampla totdeauna, murmura doctorul, la fel de incet.

Omul inchise ochii, cateva clipe isi mesteca muschii fetei, apoi, ca si cand din el ar fi cazut o piulita, bratele i se defacura, trupul i se indoi ca un cerc, ridicandu-se de jos, de pe asternut, si-si infipse amandoua mainile in gatul doctorului. Fata i se inrosise cu pete vii de foc si, incordat, navalise asupra lui; il strangea scrasnind, incercand sa-si inghita spumele si sangele inchegat, ce-i iesise pe buze. Horcaia.

Doctorul aproape il tranti la pamant.

–         De unde stii tu, ma? Gafai cu turbare Stancu lui Stancila. Soarele si dumnezeii ma-tii, de unde stii tu? Spune, de unde stii tu… Arhanghelii si steau’… De unde?… De unde?…

***

Acum…, imaginati’va ca in locul celor doua personaje ii avem pe un alt domn Preda – consilier, infinit  mai obscur decat autorul acestor randuri, in rolul doctorului si pe Traian Basescu – (prezumtivul) candidat la presedintie, in rolul lui Stancu lui Stancila.

P.S. Pentru cine nu l’a citit pe Marin Preda, e timpul sa faceti acest lucru!

Nu fac reclama vreunei colectii de carti de la moguli, ci este mai degraba un indemn sincer, poate un pic subiectiv si izvorat dintr’un soi de mandrie locala, dar nu indemn la anarhie, ci la citit!

Spread!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

4 thoughts on “Despre destinul politic al preşedintelui Traian Băsescu”

  1. Zise ea !….
    Si atunci recunoscui in reactia ei, expresia de pe fata Monicai Columbeanu, atunci cand se va intampla “fericitul eveniment”… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.