Aceasta depesa semnata Maria Basescu miroase de la sapte poste a instrument de campanie electorala cu rol de Ariel, menit sa mai scoata din petele de pe candidatura sotului sau.

Hai sa vedem ce zice scrisoarea…

Maria este o femeie de casa, simpla, care s’a pus in slujba familiei sale, facand din aceasta prioritatea sa numarul unu.

Atentie la pozitionarea inca din start a Mariei Basescu !!! E importanta pentru publicul tinta pe care il vizeaza Traian Basescu la aceste alegeri !!! Este o femeie discreta, a carei existenta a cunoscut suisuri si coborasuri, asa cum se intampla in viata celor mai multe femei din Romania, de care nu o diferentiaza nimic. Desi deranjata de relatarile mass-media, a preferat sa stea la distanta de viata publica.

Maria Basescu este o femeie ca oricare alta, se identifica cu majoritatea femeilor din Romania si se regaseste in fiecare dintre ele; drept urmare, acestea la randu lor, ar trebui sa se regaseasca in persoana ei.  E la fel de prinsa cu treburile de zi cu zi ca multe dintre doamnele din aceasta tara, pentru a mai avea timp si nervi sa se preocupe de ceea ce ii impune statutul de prima-doamna. Adica uite, sunt una dintre voi, voi ma intelegeti cel mai bine, stiti prin ce trec eu pentru ca si voi aveati acelesi griji ca si mine.

Maria Basescu este fortata/obligata sa „ia atitudine” in mod public, pentru ca nu mai poate sa stea si sa priveasca impasibila la nedreptatile pe care le face presa familiei sale, nu mai suporta.

Foarte importanta nuanta in acesta fraza care incepe cu „rup astazi tacerea”…  o locutiune verbala aspectuala folosita cu abilitate pentru a atrage atentia ca urmeaza sa inceapa enunturi de o importanta nemaipomenita si care are scopul de a introduce cititorul intr’o anumita atmosfera de discurs. Imediat, ni se spune si motivatia acestei rabufniri a doamnei: actiunile presei si a celor care o conduc. Acesta este un alt moment important in care cea/cel care a redactat scrisoarea se da de gol  prin formularea : „presa şi oamenii care sunt în spatele ei” . „Doamna Basescu” a vrut sa se bata si ea putin cu mogulii in aceasta scrisoare si a reusit; problema e ca din acest moment isi pierde foarte mult din credibilitatea retoricii care urmeaza. Scopul insa, era acela de a se victimiza in fata publicului larg, cel care o cunoaste deja ca o doamna hiper – discreta, dar care de data asta, nu a mai indurat si a simtit nevoia sa riposteze intr’un fel la atacurile indreptate pe nedrept, la comanda, asupra sotului ei.

Urmeaza o incercare destul de vizibila,  de cautionare a actiunilor politice ale sotului sau ( se apeleaza la celebrul si tocitul „nimeni nu este perfect”), dar si o spalare in public a lui Traian BASESCU, despre care ni se spune ca a fost manat de intentii bune in tot ceea ce a facut ca presedinte. Ce nu stie insa doamna Basescu sau se face ca uita, este afirmatia sotului sau care spunea despre sine ca este perfect, dar si faptul ca drumul spre iad este pavat de multe ori cu intentii bune !

Iata insa un alt mesaj subliminal care tradeaza scopul vadit electoral al acestei scrisori: apare sintagma „oamenii de rând care l-au ales”, cea care devoaleaza o data in plus intentiile ascunse ale textului. Inca o data, este nominalizat segmentul de votanti catre care tinde candidatul Basescu si caruia i se adreseaza! Ca sa nu mai vorbim ca doamna spune o minciuna , in mod indirect, pentru ca se poate verifica usor care a fost structura electoratului (in functie de studii, venit si mediu de rezidenta) care l’a votat pe Traian Basescu in 2004 !

Urmeaza apoi o argumentatie baza pe factori emotionali, in care ni se releva anumite valori de ordin familial; nimeni nu il cunoaste mai bine ca mine! Cu alte cuvinte, MARIA garanteaza pentru caracterul fara cusur al sotului sau. Comunicational, avand in vedere ceea ce se doreste a se transmite, ceea ce se doreste a se combate printr’o astfel de formulare, este corect; poate sa fie chiar si eficient; intreb insa, este adevarat 100% ? Se spune totusi ca poti sa stai o viata cu un om si sa nu il cunosti cu adevarat… Se mai spune si ca adevaratul caracter al unui om il vezi atunci cand ii dai acestuia puterea absoluta…

Maria Basescu dezminte afirmatiile lui Mircea Dinescu conform carora ar fi fost supusa unor violente fizice; foarte bine, ar putea chiar sa il dea in judecata pentru calomnie, dar nu am inteles de ce i se cere lui Dinescu sa isi ceara scuze in fata copiilor familiei Basescu ! Este lipsita de logica aceasta fraza ! Sigur …, ma fac ca nu inteleg…, copiii sunt adusi absolut stupid in discutie, pentru a se face ulterior o conexiune/ trecerea lina la celalalt eveniment care i’a adus deservicii sotului: lovirea unui minor.

Inca o data, Maria isi pune obrazul in joc pentru faptele sotului sau, folosindu’se de imaginea sa pozitiva, pentru a atenua din impactul negativ al acelui filmulet. Aceasta tactica jenanta este inca un motiv pentru care acesta scrisoare trebuie privita cu suspiciune.

Si daca mai era nevoie de inca o dovada ca acesta depesa este suspecta, Maria Basescu intra putin prin alunecare si la contracandidatul sotului sau, erijandu’se intr’un agent de campanie de temut, insa teribil de preocupata in acelasi timp de felul in care va fi perceput Mircea Geoana de catre mamele din Romania. I’as sugera pe acesta cale doamnei Basescu sa ceara si dumneaei un pupitru la intalnirea de maine a candidatilor, sa se razboiasca si dansa cu omoloaga sa…, daca tot are un exces pasager de adrenalina. Abia aici, cand a vorbit despre reactia mamelor din Romania, se vede faptul ca acesta scrisoare a fost construita pe indelete, cu tinta precisa… Maria Basescu isi permite sa vorbeasca in numele tuturor mamelor dupa ce, aduceti’va aminte ce spuneam la inceput, are grija sa se pozitioneze ca fiind una dintre multele femei obisnuite ale tarii.

Incheierea transmite doua mesaje: unul menit sa atraga simpatie, dar care poate fi usor perceput ca o lamentare fara rost si fara acoperire, celalalt care nu transmite absolut nimic, constituindu’se intr’o banalitate din punct de vedere al comunicarii eficiente… Orice femeie onorabila  isi iubeste si isi respecta sotul, doamna Maria Basescu, deci in momentul in care simti nevoia sa ne spui asta in mod public, de fapt ne spui nimic.

Acestea fiind zise si aratate, nu pot decat sa ma intreb de ce a acceptat Maria Basescu sa fie bagata in campania electorala, tocmai acum cand mai avea atat de putin si scapa cat de cat onorabil ?! Pentru ca in urma acestei scrisori, oamenii isi vor aduce aminte nu de Maria Basescu pe care am vazut’o stanjenita in timpul confruntatii de la Cluj, ci de Maria Basescu pe care am vazut’o cu totii  cadorisita cu aur de interlopul Bercea Mondialul.

Oamenii din stafful de campanie al domnului Basescu, sigur ca nu mi se adresau mie cu aceasta scrisoare preparata cu lipsa de talent…, ci unui anumit tip de public, care exista si e sufucient de numeros pentru a merita si pentru a justifica oportunitatea unui asemenea demers.

Ceea ce este insa jenant pentru Maria Basescu, este faptul ca si’a pus semnatura pe o „servita” !

 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

5 thoughts on “Hai să vorbim puţin despre scrisoarea deschisă semnată de Maria Băsescu”

 1. Iata ce am postat la ora 14 pe un alt site:

  Apreciez articolul dumneavoastra. Analiza facuta este foarte pertinenta. Va felicit! Elena Stoican, 59 ani, Bucuresti.

 2. Este si ea membra a partidului prezidential, asa ca… Disciplina de partid!

 3. Doamna „PRIMA DOAMNA”, daca „filmuletul” e trucat, atunci si copilul este inexistent, deci si mama lui e inexistenta. Cui sa ceara scuze domnul Geoana? Erati singurul lucru netrucat din viata domnului basescu. Ati ratat sa ramaneti asa.Mare pacat!
  (iata ce am postat)

 4. Pentru o scrisoare a unei femei simple, mi se pare o depeșă extrem de elaborată, care nu are nicio treabă cu personalitatea așa-zisei autoare. Fără să fiu rea, după ce am citit-o, mi-a venit în minte un singur lucru: lipsește încheierea ”Declar, susțin și semnez” 🙂

  (Ah, și să nu uităm privirea femeii căreia i se iau din brațe florile primite televizat și se împart, la bucată, ziaristelor…)

 5. Mana, si eu am fost putin surprins de felul in care comunica Maria Basescu… Citeam si ma minunam la fiecare paragraf !…
  Paranteza ta face toti banii! 😉

Leave a Reply!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.