Jurnalism după urechea bleagă


Motto: Jurnalismul e o constiinta aflata in scopul unei cauze, nu a unor interese.


Cine sunt dusmanii presei si al cvasi-clamatului jurnalism de calitate?

Sa fie oare politicienii si ale lor intruziuni, P.R.-istii sau patronii obtuzi?

Da, dar nu la noi. In “lendofciois”, dusmanii cei mai de temut ai presei sunt chiar unii dintre creatorii ei, respectiv jurnalistii incompententi, necinstiti, artizani ai scandalurilor si instrumente ale manipularii si distorsionarii realitatii. Sunt acei oameni care pot sa scrie impresionant de mult despre nimic si la nesfarsit despre lucruri nesemnificative.

In Romania, in ceea ce priveste excelenta profesionala in meseria de jurnalist, evaluarea se face doar la capitolul remuneratie. E adevarat, daca esti cu adevarat bun la ceva, meriti s-o faci pe bani multi, dar nu pot sa pricep de ce mediocritatea trebuie sa fie rasplatita “die grossen”.

Astfel, acesti oameni au senzatia ca e o mare stire faptul ca ne dezvaluie noua ca o cladire e inalta, nu si cat de inalta. Atunci cand are loc un incediu, pompierul trebuie sa isi traga costumul pe el si sa plece la interventie. Jurnalistul este cel care, odata ajuns la fata locului, trebuie sa spuna lumii cine a aprins chibritul si de ce.

La noi, insa, ziarele par incapabile a distinge intre un accident de trotineta al fetitei Columbenilor si colapsul civilizatiei, ceea ce pare sa impamanteneasca ideea unui fost presedinte american, care a spus: “faptul ca cineva este ziarist este dovada unei oarecare lipse de caracter.”


Articol scris de S.; bine, “bai, olteanco”!


Spread!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

6 thoughts on “Jurnalism după urechea bleagă”

  1. Sau care au abordari cretine ale unor subiecte…, sau care evita sa scrie despre anumite lucruri… etc..

  2. …sau care incalca regula de baza a jurnalismului:livrarea catre cititor a adevarului nedistorsionat,pe cat posibil.In acest domeniu nu poti merge pe principiul:nu.i frumos ce e frumos,e frumos ce-mi place mie.

  3. Am cativa prieteni care lucreaza in presa si numai ei stiu saracii cate au de tras…Au in fata o lista cu X persoane ,iar despre acestea trebuie sa scrie neaparat ceva.Atunci…se ia telefonul,se formeaza numarul respectivei ¨vedete¨ si se intreaba cu un glas placut: Buna ziua,suntem de la cotidianul X ,ne puteti spune si noua cu ce va mai ocupati in ultimul timp?Asta e presa…se mai economiseste si benzina consumata pe teren.Totul se face online….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.