maestrul din petersburg

maestrul din petersburg

Maestrul din Petersburg

“Apoi pornira pe bulevardele mortilor. El incepu sa planga. De ce acum? se intreba, furios pe sine. Cu toate astea, lacrimile erau bine-venite in felul lor, un usor val de orbire intre el si lume.”

*

“Nu se putea numi o femeie educata; dar oare unde mai puteai auzi pe cineva vorbind ruseste cu mai multa dulceata? Limba ei era ca o pasare ce-i falfaia in gura; pene moi, blande batai de aripa.”

*

“Privesc inapoi pentru totdeauna. Sunt absorbit pentru totdeauna in privirea ta. Un camp de puncte de cristal, dansand, licarind, iar eu unul dintre ele. Stele pe cer si focuri raspunzandu-le pe camp. Doua lumi ce isi fac semne una alteia.”

*

“Scoate un geamat adanc de disperare. Ce-o sa ma fac? gandeste. Dac-as sti macar ce vrea inima mea, mi-ar fi oare dat sa aflu? De fapt, nu cu inima lui pierduse legatura, ci cu adevarul. Sau – reversul aceluiasi gand – nu cu adevarul pierduse legatura: dimpotriva, adevarul il coplesea ca o cascada, fara masura, pana cand se inecase in el”

*

“Amintirile noptilor cu ea il cotropesc deodata, covarsitor, si tot ce era invalmasit in el se indreapta, aratand spre ea ca o sageata. Dorinta, in toata plinatatea ei, il copleseste. Ea, gandeste, ea este Ea, cea pe care o doresc. Prin urmare…”

*

Sa crezi: alt cuvant. Ce inseamna sa crezi? Cred in trupul de pe asfaltul de jos. Cred in sange si oase. Sa aduni trupul frant si sa-l iei in brate: asta inseamna sa crezi. Sa crezi si sa iubesti – acelasi lucru.”

*

“- Si Dumnezeu? Ce va zice Dumnezeu despre asta?

Tanarul izbucni intr-u hohot de ras plin de voiosie.

– Dumnezeu? Dumnezeu va fi invidios!”

*

“Dar cand ai fost ultima oara sigur ca vorbele calatoresc de la o inima la alta?”

*

“Cuvintele sunt ca vantul, azi aici, maine aiurea. Nimeni nu stapaneste cuvintele.”

*

“Scriu perversiuni ale adevarului. Aleg calea cea intortocheata si duc copiii in locuri intunecoase. Urmez calea penitei”.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.