martisorMartie = Mărțișoare, flori, babe și alte flecuștețe. (Pentru unii, ar mai fi cele 44 de pahare, ziua sarpelui si ziua cucului.)

Dar cat de importante sunt de fapt toate astea, cat de mult mai cantaresc ele cu adevarat zilele acestea? (Asta-i intrebarea la care fiecare trebuie sa-si dea singur raspunsul.)

Alexandru Paleologu nu vorbeste despre martisoare, flori sau babe, ci despre iubire, memorie si umor. Si ma gandesc ca nu ne-ar fi foarte greu sa asociem martisoarele cu umorul, babele cu memoria si florile cu iubirea.

„Farmecul existenţei este că nu te poţi baza pe nimic. Totuşi, cele mai importante lucruri în viaţa asta sunt, cred eu, cele pe care le-am decelat din trei spectacole regizate de Lucian Pintilie: iubirea, memoria (nu cea mecanică şi plictisitoare, ci aceea care îţi salvează conştiinţa, asa cum mi-a salvat-o mie în puşcărie) şi umorul. Dacă te naşti cu ele, e foarte bine; dacă nu, se pot învăţa, gândindu-te foarte mult la ele, reprezentându-le în diverse circumstanţe. Ceea ce salvează cele mai proaste şi ingrate împrejurări, ceea ce este esenţial este, totuşi, iubirea. Iată concluzia, după o viaţă de om: nimic nu contează în afara iubirii.“ (Alexandru Paleologu, Breviar pentru păstrarea clipelor) (sursa:epoca.ro)

(Si, ca sa vedeti ca alaturarile despre care va vorbeam mai inainte, nu sunt imposibile, va indemn sa cititi o poveste“. Veti intelege cred, mai bine, asocierile pe care le-am facut.)

Spread!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.