Sutton

Crossing Over. Open: An Autobiography. The Tender Bar. Sutton.

By J.R. Moehringer.

Sutton

 

“- Roman, a? Despre ce e?

– Ei… Despre viata, domnule.

– Ce dracu stie un parnaias despre viata?

Sutton ridica din umeri.

– E adevarat, domnule. Dar stie cineva ceva?”

 

*

 

“- Deci, domnule Sutton… cum e sa fii faimos?

– Nu cred ca ai auzit ce am spus, pustiule. Am fost toata viata faimos.

– Unii ar spune ca ati fost mai degraba infam.

– Asta inseamna sa despici firul in patru.

– Ce vreau sa spun e ca sunteti o legenda vie.

– Te rog, pustiule.

– Sunteti un simbol.

– No.”

 

*

 

“- Care replica, pustiule?

– Stiti dumneavoastra.

– Sutton face o fata inexpresiva. Nu se poate abtine sa se distreze pe socoteala pustiului astuia.

– Domnule Suton, sigur va amintiti. Cand v-au intrebat de ce ati jefuit bancile? Ati spus: Acolo erau banii.

– A, da. Acum imi amintesc. Doar ca n-am spus-o niciodata.”

 

*

 

“- Ati comis o infractiune aici, domnule Sutton?

– Intr-un fel. Aici m-am nascut.”

 

*

“- Turnatoria e de o suta de ori mai rea decat crima.

– Totul suna cam… barbar, spune Reporter. Suna de parca oamenii fac viata mai grea decat trebuie sa fie.

– Nimeni nu face nimic, pustiule. Pur si simplu asa sunt construiti oamenii. Dupa doua mii de ani, oare de ce cunoastem numele lui Iuda, nu si pe al soldatului care L-a pironit pe Hristos pe cruce?”

 

*

 

“ – Aici i-am vazut pe parintii mei cum au imbatranit inainte de vreme, facandu-si griji din cauza banilor. Aici am vazut cum li se adanceau ridurile de pe fata, am vazut cum au albit. Aici am invatat ca viata inseamna bani. Si iubire. Si lipsa lor.

– Asta-i tot, domnule Sutton?

– Oricine iti spune altceva e un mincinos nenorocit. Bani. Iubire. Toate problemele sunt cauzate de una sau de cealalta. Si nu exista nicio problema care sa nu se rezolve cu una sau cu cealalta.

– Pare cam reductiv, domnule Sutton.

– Bani si Iubire, pustiule. Doar astea conteaza. Pentru ca astea sunt singurele doua lucruri care ne fac sa uitam de moarte. Pentru cateva clipe, cel putin.”

 

*

 

“- Bine, spune ea. O sa-ti zic. Te iubesc, Willie, pentru ca ma privesti in acel fel in care orice fata crede ca vrea sa fie privita, desi banuiesc ca foarte putine fete ar suporta o asemenea intensitate. Atata insistenta. Ma privesti de parca ai vrea sa ma devorezi, ca si cum ai vrea sa ma iei, sa ma tii prizoniera pe o insula pustie, sa-mi sculptezi statui.

Willie rade vinovat.

– Ma privesti ca si cum ai vrea sa ma faci fericita, ca si cum nu ai putea fi tu insuti fericit daca nu sunt si eu. E tulburator. E infricosator. E ceea ce-mi doresc pentru restul vietii. Singurul lucru pe care mi-l doresc.

– Asta-i tot?

– Viata e complicata, Willie, dragostea nu. Prietenele mele stau in cap dupa baieti care se imbraca frumos sau danseaza bine sau vin din familii bune. Or sa vada ele. Un singur lucru conteaza. Cum te priveste un baiat? Poti sa vezi in ochii lui ca va fi totdeauna langa tine? Asa m-ai privit la Bici. Il aveai pe totdeauna in ochi. Asa ma privesti acum.”

 

*

“Lui Willie ii vine sa sara peste masa, sa fuga la ea, sa o certe. Vrea sa o mangaie, sa o sarute. Vrea sa strige: “Mi-ai distrus viata!” Vrea sa sopteasca: “Esti viata mea.” ”

 

*

 

“ Un seif e ca o femeie. Iti spune ea cum sa o deschizi, cu conditia sa stii sa asculti.”

 

*

 

“- Ai o iubita?

– Da.

– O iubesti?

– Pai…

– Asta inseamna nu.

– Stati…

– Prea tarziu. Te-am notat cu nu.

– Nu e asa simplu, domnule Sutton.

– Ba este, pustiule. Viata e complicata, iubirea nu. Daca ai nevoie si de o fractiune de secunda sa te gandesti, nu esti indragostit.

– Se poarta de cacat cu el, spune Fotograf. Ii tot spun ca trebuie s-o rupa cu ea. Crede ca nu poate sa gaseasca alta mai buna. N-are incredere in el.

– O, pustiule, increderea e totul. Asta-i toata smecheria. Orice faci, fa cu coaiele. Asa balansa Ruth bata – cu coaie. Ca faci curte unei fete, ca jefuiesti o banca, ca te speli pe dinti, fa-o cu coaiele pe care ti le-a dat Dumnezeu sau n-o face deloc.”

 

*

 

“ – Imi place foarte mult sa citesc, domnule. Totdeauna mi-a placut. Dar cand intru intr-o biblioteca sau intr-o librarie sunt coplesit. Nu stiu cu ce sa incep.

– Incepe cu orice.

– De unde sa stiu ce merita si ce e pierdere de timp?

– Nimic nu e pierdere de timp.

– O carte e mai buna decat niciuna. Incet, sigur, una te va duce catre alta care te va duce la cele mai bune. Vrei sa plantezi trandafiri cu mine toata viata?

– Nu, domnule.

– Atunci… carti. E simplu. O carte e singura scapare din aceasta lume cazuta. In afara de moarte.”

 

*

 

“ – Stii ca se spune ca prin caracter iti faci destinul? E o aiureala. Munca inseamna destin. Cand un barbat vorbeste despre femeia pe care o iubeste e entuziasmat, dar fa-l sa vorbeasca despre munca lui, apoi uita-te la ochii lui – ala e el. Un om e definit de munca lui, pustiule, si eu nu aveam de lucru, deci eram un vagabond. Un ratat. America e un loc extraordinar pentru castigatori, dar e talpa iadului pentru ratati.”

 

*

 

“Toti suntem in razboi cu societatea, pustiule. Fiecare dintre noi e in razboi cu toti ceilalti. In orice meserie trebuie sa treci peste cineva, sa depasesti pe cineva la ceva. Iei lucruri care nu sunt ale tale – altfel nu poti sa supravietuiesti. Asa functioneaza toata treaba, fiecare ii jefuieste pe ceilalti.”

 

*

 

“- Chiar poate un barbat sa jefuiasca treizeci si sapte de banci ca sa castige o femeie?

– Intrebarea mai buna, pustiule, este: sunt treizeci si sapte de banci de ajuns pentru anumite femei?”

 

*

 

“ – Oamenii care spun ca nu au regrete abereaza, mint. Ca traiesc in prezent. Nu exista prezent. Exista trecut si viitor. Traiesti in prezent? Esti fara locuinta. Esti un vagabond.”

 

 

Read books, not trash! 😉

 

 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.