Nationala nu se reconstruieste niciodata, ea se formeaza pentru a fi constant performanta!

Revenirea lui Victor Piturca in functia de selectioner este “cel mai bun lucru” care li se putea intampla unor incompetenti ca astia din FRF, in frunte cu Mircea Sandu…

Presa din .ro vorbeste deja de mult trambitata “reconstructie” a nationalei! Ce e aia reconstructie, ma fratilor, nu vreti sa renuntati odata la cliseul asta de doi bani ? Formarea unei echipe reprezentative competitive, asta da, dar nu reconstructie, ca despre asa ceva nu poate fi vorba la o echipa nationala ci, cel mult, la o echipa de club.

Nu exista termenul reconstructie la nicio nationala din lumea spalata a fotbalului; si e normal sa nu existe; pentru ca o nationala se alcatuieste cu scopul de a obtine performanta, din cei mai valorosi fotbalisti, care se afla in ce mai buna forma sportiva, la un anumit moment.

Perpetua reconstructie reprezinta un concept falimentar! O echipa nationala care vrea sa conteze la nivel inalt in fotbalul mondial nu-si propune niciodata “reconstructia”, ci isi propune sa obtina rezultate, fara sa fie nevoita sa inceapa de fiecare data, de la zero, ori de cate ori se rateaza o campanie de calificare.

Daca o echipa de club isi poate permite luxul de a nu avera rezultate de top timp de 2-3 ani, o echipa nationala nu poate si nu trebuie sa fie condusa dupa asemenea coordonate de gandire. Pentru ca de-aia un club angajeaza un antrenor, iar o Federatie angajeaza selectioner; desi, aparent, e cam acelasi lucru, de fapt, avem de a face cu situatii total diferite. Piturca nu a fost adus sa antreneze nationala sau sa o reconstruiasca; a fost adus pentru ca e singurul care s-a dovedit capabil in ultimii ani, cu metodele lui, sa faca o selectie care sa-i permita sa castige meciuri si sa obtina calificari.

Razvan Lucescu e antrenor, dar nu stie sa fie selectioner, are niste limite, asta-i motivul pentru care n-a reusit; la fel si Hagi, a refuzat nationala pentru ca a gandit ca un antrenor, nu ca un selectioner ( intre noi fie vorba, e bine ca a refuzat-o, pentru ambele parti). Pe Piturca, intamplator sau nu, eu nu l-am auzit vorbind despre “reconstructie” la echipa nationala, l-am auzit vorbind despre schimbari – ceea ce e cu totul altceva -, si despre calificari, ceea ce e corect! Si a mai vorbit si despre rezultate, ceea ce nu-i acelasi lucru cu obtinerea de calificari, pentru ca obtinerea de rezultate presupune si niste victorii in viitorul apropiat, nu neaparat in 2014- 2016.

Deci, domnilor ziaristi, dragi chibiti, ba prieteni, sau cum mai vreti sa va mai zic, hai sa terminam dracu odata cu “reconstructia la echipa nationala”, ca daca gandim in termenii astia, o sa mai vedem noi campionate europene si mondiale, cand si-o vedea-o supraponderalu’ fara oglinda!

Vreti sa vrobiti sau sa scrieti despre reprezentativa de fotbal a Romaniei – asa praf cum e ea azi – , faceti-o intr-un mod profesionist, in cazul in care va pricepeti; daca nu, abtineti-va sa dati repede cu pixu’ pe foaie, la fiecare schimbare de selectioner si sa ziceti ca “gata, frate, incepe X reconstructia la nationala”… Da’ ce e ma nationala asta, monument care trebuie restaurat sau cladire in paragina care trebuie reconditionata, iar ala de vine , un soi de zidar cu studii si practica in Spania? Nu e, ma, stimabililor!

Echipele nationale se formeaza din ceea ce ai mai bun la ora la care se joaca meciul, pentru a reprezenta cu demnitate un popor, pentru ca suporterii sa poata fi mandri si sa bucure de performatele si de prestatiile lor, in mod constant, nu la intervale de cateva decenii, timp in care se tot reconstruieste in stil “mesteru’ Manole”.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.