Cu parere de rau v-o spun, politicienii v-au tras-o iar, celor mai multi, cu lumina aprinsa. Reiese din reactiile si atitudinile oamenilor de pe strada si din mediul online. Astia traiesc ca boierii, iar prostimea, manipulata la mare arta cu ajutorul presei, care s-a transformat intr-o hazna, duce un razboi civil de uzura, care-i mananca nervii si ficatii, fara sa stie de ce sau pentru ce.

De la inceputul anului, tara este prinsa intr-un vartej de non-evenimente pe care le consuma hulpav, oamenii, in cea mai mare parte, neintelegand ce li se intampla; s-au urcat fiecare pe cate o baricada imagina si se lupta; de fapt, se irosesc. Cei mai multi sunt masa de manevra, sunt folositi la modul cel mai josnic pe care rasa umana il poate tolera, dar ei raman pe pozitii. Se inraiesc, urla, lovesc, injura, face gesturi deplasate, toate in numele sperantei de mai bine.

Numai ca, vedeti voi, mai binele asta, nu asa vine! El se obtine altfel, prin alte mijloace, cu alt comportament, cu alta mentalitatea, cu alt mod de a actiona; cu demersuri haotice si cu iesiri isterice in decor, nu veti castiga, fratilor, nimic, niciodata; cel mult, o pomana electorala si o descarcare emotionala, iar astea sunt efemere.

De ce trebuie sa ne preocupe pe noi, tot acest circ politic si mediatic la care suntem supusi aproape in permanenta? La ce ne foloseste? Nu e treaba noastra sa ne implicam in razboaie care nu sunt ale noastre, ci ale altora. Fiecare avem niste vieti, al caror rost este altul decat incrancenarea si scandalul cu iz politic.

E firesc sa ne dorim sa avem un cuvant de spus intr-o problema care ne afecteaza, dar nu asa, nu cu neghiobii, ci calm, rational, informat, judecand singuri asupra a ceea ce avem de facut, luand hotarari in functie de propriile interese si apoi, actionand. Dar eu nu numesc actiune acest balamuc obositor pe care il traim, ci altceva, un pic mai concret, care nu presupune atata consum inutil de energie.

Daca vreti sa participati activ si sa aveti un cuvant de spus in ceea ce vi se intampla, dupa parerea mea, doua dintre cele mai utile lucruri pe care le puteti face sunt votul si protestul. Flecareala care inlocuieste si insoteste aceste doua actiuni este totul contraproductiva, totul ineficienta. Renuntati la ea, vedeti-va de ale voastre, iar in momentele in care aveti de facut ceva, faceti-o temeinic.

Daca un partid sau un politician, considerati ca merita sa ii acordati increderea voastra, mergeti si votati-l. Este tot ceea ce puteti sa faceti voi mai bun, cu privire la viata politica a tarii. Daca gasiti ca cineva a condus prost, mergeti si votati ca acel partid sau ins sa nu va mai conduca. Daca intre doua cicluri electorale, lucruruile scapa de sub control, mergeti si protestati in strada. (inainte sa mergeti, consultati definitia protestului) Asta este ceea ce aveti de facut. Atat si nimic mai mult.

Tambalaul iscat, intretinut si amplificat din spatiul public nu ne serveste, oameni buni, la nimic. Sudalmele pe care cei mai multi si le arunca unii altora, sunt pierdere de vreme si dovada ca nu am depasit, dupa atatia ani, stadiul abordarilor din poiana lui Iocan. (Apropo, Mircea Badea, nu va aduce aminte, putin, de Tugurlan?… 😉 )

Cred ca suntem tara cu cea mai lunga campanie electorala neoficiala din Europa si cu cele mai putine promisiuni electorale respectate. In schimb, ardem ca niste dementi, cand vine vorba de rafuielile politice ale caror victime suntem. Poate facem cumva sa ne transformam in beneficiari ai luptei politice, ce ziceti? Primul pas ar fi acela sa nu le mai purtam noi, sa ne detasam, sa observam atent ce se intampla, iar apoi sa hotaram cine castiga din postura de arbitru, nu din aceea de jucator.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.