televiziuni de stiriTeleviziunile de stiri din Romania, instrumente mai mult sau mai putin eficiente de manipulare a maselor si aparare a diverselor interese(personale si de grup), servesc drept tribuna unor personaje abjecte, de o ticalosie si o perfidie greu de egalat. Indivizi nefrecventabili si gretosi – da, exista si cateva exceptii, foarte putine – se perinda de la un post la altul de dimineata pana seara, intr-un joc al ielelor nesfarsit si infailibil, pentru a hrani gurile cascate a catorva sute de mii de nefericiti, care sunt in fiecare zi la datorie, din motive pe care nici ei insisi nu le stiu prea bine.

Dar ce e cu aceste televiziuni, de unde-au aparut si ce vor ele, de ce se uita lumea la oamenii astia cu atata pasiune? Are oare tara asta o viata atat de activa, incat sa justifice existenta atator posturi pe aceasta nisa? Are pe dracu… In Romania se misca lucrurile atat de greoi, se intampla atat de putine lucruri care pot fi catalogate drept stiri de larg interes, incat 3 televiziuni ar putea fi considerate deja prea multe, pentru nimicul vesnic frecat pe toate partile prin studiouri, in fiecare zi, de 3 fete si doi baieti pe care logica si limba romana ii pun constant in dificultate. Ei iau “direct-uri” si comenteaza ce a zis “cu subiect si predicat” –  alta dovada de suprema prostie – , toti hotomanii si incompetentii pe care pulimea a avut grija sa-i onoreze cu statut si leafa de smecher, intru progres si bunastare generala.

Ma uitam de curiozitate, la cei mai importanti 5 actori din piata: gazi, turcesti, ciutaci, manastiri, hurezeni… Dumnezeule, ce adunatura! Zic ca n-ar sta rau sa ne uitam putin si la tagline-urile din dreptul numelui fiecarei statii.

Antena3 – Specialisti in stiri. Ar fi mers mai degraba specialisti in propaganda, manipulare si isterii dar, ma rog, treaba lor…, e jenant sa dezinformezi pana si-n promo. Sau postul de televiziune care-a nenorocit pamfletul, altfel specie literara cat se poate de onorabila; dar, nu-i bai, mama lu’ Mircea Badea e profesoara de romana. (Macar ei au meritul vremelnic de a-i fi snopit in bataie pe ceilalti.)

RTV – Noi dam stirea exacta. Dar, noi dam gherla exacta, inmormantarea exacta, paternitatea exacta, stenograma exacta, ce-avea, ma? In fine, cu Sorina Matei si cu Victor Ciutacu pe (aceleasi) holuri, ati putea sa dati si balacareala exacta, jignirea exacta, chilotareala exacta, aproape orice…, veti fi credibili.

Realitatea TV – Prima ta sursa de stiri. La ce oameni au mai ramas pe-acolo, tinde sa devina ultima sursa de stiri si prima sursa de umor involuntar, cu Gusa si Bichir pe afis. Daca se mai straduiesc un pic, raman Miruna Munteanu si Carmen Bruma vedetele statiei. 

B1 – Informatie esentiala. Astia sunt atat de buni, incat  m-am straduit sa dibuiesc ceva despre ei in descrierea de pe pagina lor de Facebook. Adevarul ca e esential sa o vezi pe Andreea Pora gesticuland si schimonosindu-se nervos, pe Cristoiu laudandu-se ce jurnalist mare si harsit e el (atentie, eu sunt mai batran decat voi), de cate ori are ocazia sau pe Banciu pierzandu-se in monologu-i flamboaiant  (pe alocuri, total deplasat).

Digi24 –  Actualitatea in direct. Ei par mai spalati, cel putin deocamdata; sigur ca Prelipceanu si Vijulie nu sunt din peisaj si in afara de vreo 3 oameni, restul sunt mai degraba tineri, mai putin cunoscuti, asa ca au timp sa se ridice sau sa se strice, daca piata o va cere, intr-un fel sau altul. Ma tem, totusi, ca oricat de bine ar suna, “actualitatea in direct” este foarte pretentios si creeaza asteptari cu mult mai mari decat ceea ce ofera ei acum.

Bun, acum ca ne-am mai dumirit, cat de cat, cu ce ganduri vin televiziunile de stiri catre public si ce ofera de fapt, putem sa actionam cu incredere telecomanda, intr-un mod ceva mai placut sau mai util pentru noi. Stiu, talentul si farmecul personal, ca sa nu mai vorbesc de priceperea si profesionismul unor figuri legendare ale ecranului – pe dracu, asa se mint ei dimineata in oglinda… – , va mai impiedica sa zaboviti cate 5 minute pe un post sau altul… E de inteles, tuturor ni se intampla, mai ales ca de multe ori, protagonistii ofera  niste emisiuni de umor ghebos si meschin, greu de ignorat.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.