Simona Halep

Simona Halep este in top 10 WTA, ca urmare a rezultatelor remarcabile de anul trecut si a celor proaspat obtinute la Australian Open, competitie pe care a parasit-o in aceasta dimineata, in mod neasteptat de abrupt pentru multa lume.

Simona Halep

Respect si ma bucur pentru performanta Simonei, desi nu sunt un fan al tenisului pe care il practica; imi plac mai degraba sportivii care isi antreneaza si isi slefuiesc talentul, decat aceia care muncesc scrasnind din dinti pentru a obtine rezultate notabile. Lucrurile care se fac cu placere fireasca si nu cu sacrificiu impins la extrem sunt intotdeauna adevaratele izbanzi remarcabile din viata unui om, cel putin eu asa consider, desi stiu foarte bine ca sunt multi aceia care vor simti nevoia sa ma contrazica.

Azi, cu ochii celui care se uita de peste 20 de ani la tenis, nu ma feresc sa spun ca Simona nu are deocamdata un joc de top 10; calitatea prestatiilor ei este inca putin sub nivelul pe care il cere o astfel de clasare, insa potentialul de imbunatatire si de crestere exista, iar asta e foarte bine in perspectiva anilor urmatori; pentru ca este dificil sa ramana acolo, mai dificil decat urcusul de pana acum. Are consistenta, fluiditate, agresivitate; in schimb, nu e suficient de increzatoare, nu e relaxata, nu stie sa se bucure de jocul ei, sa zambeasca pe teren, mentinandu-si totodata concentrarea, iar arsenalul de lovituri este insuficient diversificat.

Lasand la o parte latura personala a discursului de mai sus, trebuie spus apasat ca ceea ce reuseste Simona Halep, din punct de vedere sportiv, este extraordinar de important pentru ea, dar si pentru cele cateva sute de copii ( asa ma gandesc si sper, ca vor fi macar cateva sute) din tara asta care, auzind vorbindu-se atat de mult si de frumos despre ea si vazand-o jucand, vor prinde drag de sport, altundeva decat online; nu conteaza ce disciplina, nu trebuie sa fie musai tenis, nu conteaza la ce nivel vor ajunge sa practice un sport, important e sa se aprinda undeva un beculet si sa le placa. Iar daca vor avea si talent, pe langa vointa, vor cuceri lumea.

Daca privind-o pe aceasta tanara, o fetita oarecare de cativa ani, din Romania, le va spune parintilor ca ar vrea sa ii cumpere o racheta de tenis, ca ar dori sa mearga pe un teren, pentru ca i-ar placea sa joace tenis, atunci ceea ce face astazi Simona Halep, ne aduce un castig minunat tuturor. Iar acel castig consta intr-o mai corecta si utila educatie, intr-o mentalitate schimbata, intr-o disciplina aleasa, intr-o sanatate mai buna, intr-un moral inalt de competitie, intr-un stil de viata mai adunat, intr-un respect sincer pentru preocuparile si reusitele celorlalti, in bucuria pentru ceea ce intreprindem mai mult cu pasiune si mai putin din obligatie, in stiinta de a-ti orienta energiile catre demersuri constructive, in dorinta de a te perfectiona, in corectitudinea cu care trebuie sa stii sa te lupti pana la capat, in nebunia frumoasa de a gusta izbanda cu modestie si de a accepta infrangerea cu demnitate si in multe alte lucruri pe care nu mai are rost sa le mai insirui aici, pentru ca ele decurg cumva din cele deja mentionate.

Cand eram mici, nu cred sa fi fost un copil care sa nu fi avut lipit prin camera sau pe altundeva macar un poster cu cineva important pentru el; cu totii, banuiesc eu, am fost fanii unuia sau altuia, din motive numai de noi stiute. La unii am renuntat, pe cei mai multi ii admiram si acum. In ceea ce ii priveste pe copiii de azi, nu stiu in ce masura si-ar mai lipi un poster cu cineva pe usa dormitorului insa, poate n-ar fi cel mai rau lucru din lume, cu conditia sa o faca pentru ca asa simt in sufletul lor. Si, probabil, daca cei mici ar fi, din ce in ce mai des, fanii unui sportiv, si nu al unei vedete de carton cu sfarcul erect si fesa la vedere, am fi o natie un pic mai “spalata” si mai desteapta in anii care vor veni.

Sigur, responsabilitatea parintilor joaca un rol extrem de important in peisajul asta; nu exista scuze pentru timpul si atentia pe care nu reusesti sa le acorzi copilului tau si nevoilor lui; si, mai important, daca intr-o zi copilul ar veni acasa de la scoala sau de altundeva, cu un poster de mari dimensiuni, cu Simona Halep, fie el si unul in care se evidentiaza bustul generos de odinioara al tinerei tenismene, cred ca-i bine sa i se spuna ca fata asta care e totusi o mana de om, a avut forta, curajul si dorinta de a se afla printre cele mai bune jucatore de tenis din lume; ca a jucat impotriva lor si ca a reusit. Iar pe viitor, e indreptatita sa aspire la mai mult.

 

 

 

Spread!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.