Cum vedeti impunerea unei asemenea masuri? Este ea oportuna pentru Romania  sau poate crea o atmosfera foarte neplacuta ?

NU as fi scris prea curand despre acest lucru, daca nu as fi vazut astazi pe diferite site-uri, opinia unei tinere cu instinct de politician, care ne spune ca este de acord cu votul obligatoriu:

„Eu sunt de acord cu votul obligatoriu, dar societatea nu este pregătită în prezent pentru asta. Cred că peste patru sau opt ani, ar fi binevenit un astfel de sistem şi în România, pentru că, în Grecia, votul este obligatoriu, iar în Republica Moldova, cetăţenii moldoveni se luptă să îşi obţină cetăţenia ca să voteze, iar tinerii din România nu vor să îşi exercite dreptul de a vota”, a explicat Elena Băsescu.

In ceea ce ma priveste, ca unul care nu a fost la nicio votare pana acum, desi am prins cateva la cei 26 de ani (Ba, mint, am fost la una care viza revizuirea constitutiei), ma declar impotriva unei astfel de initiative, care m’ar forta sa ma prezint la urne IMPOTRIVA VOINTEI MELE!

De ce sunt contra? Pentru ca eu consider ca este dreptul meu sa nu particip la un proces electoral si sa legitimez prin vot, prezenta intr’o functie de demnitate si responsabilitate publica, a unor persoane  despre care eu cred ca nu ma reprezinta; a unor persoane despre care am o parere proasta, a unor persoane care mi’au demonstrat deja ca nu merita sa fie votate, a unor persoana care si’au aratat deja limitele competentei lor.

Celalalt argument, tine mai mult de o abordare de marketing a problemei, daca se poate spune asa… Nimeni nu ma poate obliga, prin lege, sa cumpar un produs pe care nu vreau sa il achizitionez pentru ca, pur si simplu, nu am nevoie de acel produs! Cati dintre voi ar fi dispusi sa dea banii pe un bun de care nu are nevoie sau cati dintre voi ar lua un bun, fie el si gratis, daca ar considera ca nu ii trebuie si ca a intra in posesia acelui lucru, nu ii satisface  absolut nicio nevoie ? Eu, de exemplu, nu am facut vreodata lucrul asta si nici nu cred ca m’as obisnui prea usor cu ideea !

Nu in ultimul rand, imi place sa cred ca sintem liberi, liberi sa alegem ce vrem sa facem! Iar daca alegerea mea este aceea de a nu merge la vot, as vrea sa imi fie respectata aceasta optiune.

In plus, consider ca votul alb (sau votul de protest) este o solutie care ar putea „masura” calitatea clasei politice autohtone. ( Bineinteles, cu conditia ca aceste voturi sa nu se transforme, dupa bunul obicei romanesc, intr’o metoda infailibila de fraudare a unui scrutin, pentru ca si asta se poate.)

Va astept cu opinii si argumente pro sau contra.

 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

14 thoughts on “Votul obligatoriu în România?!”

 1. ete curul! s-a trezit si asta „editind fraze”? 👿
  si neparticiparea la vot e un drept,eu nu am mai votot din 2000!

 2. Aveti dreptate,dar, (pacatosul de „dar”)se afirma ca cei ce nu voteaza sa nu critice alesii…Frumusetea democratiei este ca poate fi pefectionata; cine are ce perfectiona…Sanatate si virtute!

 3. Ba sa ii critice, de fiecare data cand este ceva de criticat!
  Mi se pare cea mai mare prostie aceasta idee, ca daca nu te duci la vot, nu ai dreptul sa critici !

 4. Prin obligarea prezentei cetateanului la vot contravine cu drepturile omului. Nu-mi poate impune nimeni sa fac ceva ce nu vreau. Domnisoara e slab pregatita sau chiar deloc.

 5. Este absurd sa te oblige cineva sa votezi daca nu ai cu cine vota sau daca nu-ti convine nici unul dintre candidati.
  Este absurd sa fii obligat sa participi la vot daca nu ai incredere in sistemul de vot (si mai ales in „sistemul” de numarare a voturilor). Poate D-ra. despre care vorbiti doreste reinstaurarea Marii Adunari Nationale (extinsa la nivelul intregii populatii) in spiritul comunist autentic, adunare care sa voteze cum vrea „taticu’ „. Daca am cu cine sa votez ma duc la alegeri si votez daca nu NU.

 6. Argumentele anti vot obligator sunt subrede;
  – un cetatean nu poate face tot ce doreste in virtutea clamatei libertati; libertate, in democratie, inseamna in primul rand responsabilitate. Daca refuzi sa fii responsabil, nu ai nici dreptul de a-ti spune parerea, chiar si cea de fata privind votul obligatoriu.
  – nimeni nu te obliga sa cumperi un produs care nu te intereseaza; in cazul in speta poti vota nul. Nu buletin alb, ci unul cu mai multe „optiuni” pentru ca cele albe pot fi folosite in fraudare.
  Votul obligator prezinta multe avantaje, intradevar democratice:
  – un vot obligator reflecta fidel adeziunea electoratului la un partid si chiar neadeziunea la vreunul.
  – minoritatile, gen cea maghiara, nu ar mai avea pondere atat de nefireasca si nu ar mai avea pretentii de segregare pozitiva.
  – cu participarea integrala la vot, fraudarile gen cumparare de voturi, nu mai sunt facile.

 7. Iar ale dvs. sunt si mai subrede!
  N-am dreptul sa-mi spun parerea?! Ce prostie mai e si asta ?!!!

 8. [D][S][N], E usor sa replici ca argumentele mele sunt „si mai subrede”. Nu crezi ca trebuie sa argumentezi?

 9. Daca si cand voi mai considera ca trebuie sa argumentez suplimentar, o voi face. Deocamdata, inca nu e cazul.

Leave a Reply!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.